BOLEZNI OČI IN VPLIV DRUGIH BOLEZNI NA OČI

Sladkorna bolezen – diabetes mellitus  je obolenje, ki vpliva tudi na stanje oči in povzroči diabetično retinopatijo in posledično lahko tudi slepoto.

Sladkorno bolezen delimo na dve skupini: diabetes tip I, pojavi se v mladosti in se ga zdravi z inzulinskimi injekcijami. Drugi tip je diabetes tip II, le ta se pojavi kasneje v življenju, in ga lahko nadzorujemo z dietami (včasih pa je potrebno zdravljenje z izulinom).

Sladkorna bolezen je obolenje, ki prizadene ožilje (arteriole, venule, kapilare,..). Ožilje je prizadeto tako, da se pojavijo mikroanevrizme, ki posledično povzročijo krvavitve ali pa blokade, ki preprečujejo pretok krvi in posledično nastanek nepravilnosti ožilja.

        Obolenje sladkorne bolezni v očeh se imenuje diabetična retinopatija, na katero ima zelo velik vpliv trajanje sladkorne bolezni, kajenje, debelost, nosečnost, povišan krvni pritisk,…

Diabetična retinopatija se deli v štiri stopnje obolenja, kjer je prva stopnja osnovna, četrta pa že naznanja ogrozitev vida z nemogočo ozdravitvijo.

Samo obolenje povzroči spremembe na mrežnici, očesni leči, očesnem zakotju in roženici. Na mrežnici se pojavijo krvavitve, eksudati, nabiranje tekočine, tudi nastanek novih žilic, ki lahko prerastejo očesno zakotje v prednjem delu in s tem povzročijo dodatne bolezenske zaplete. Spremembe na očesni leči se pojavijo v obliki sive mrene ali katarakte. Spremembe v očesnem zakotju vodijo do zelene mrene ali glavkoma, roženica pa je bolj občutljiva zaradi upočasnjenega procesa zdravljenja površinskih ranic, s tem pa se roženici zmanjša občutljivost na bakterijska in glivična obolenja (velika pozornost je potrebna pri ljudeh, ki nosijo kontaktne leče!!!!!)

 

Zdravljenje zavzema nadzorovano prehrano, inzulinske injekcije, operacijski poseg imenovan fotokoagulacija, kjer s pomočjo laserja izžgejo in spremenijo krvavitve v strdke, s tem preprečijo nadaljno krvavenje.

Diabetična retinopatija

 

                    Popačen vid pri diabetični retinopatiji 

 

Siva mrena - katarakta je skalitev očesne leče, ki povzroči zamegljen vid ali pa ga celo izniči. To je slepota, ki je ozdravljiva s pomočjo enostavnega operativnega posega.

Siva mrena se navadno pojavi pri starejših ljudeh (nad 65 letom) in se imenuje starostna siva mrena. Lahko pa nastane zaradi kajenja, pretirani izpostavi UV žarkom, zaradi poškodbe očesa, lahko je prirojena, drugih bolezenskih vplivov (diabetes),…

 

Pred operacijo si v primeru sive mrene pomagam z očali ni povečevalnimi stekli.

 

Zelena mrena – Glavkom je obolenje kjer povišan očesni pritisk poškoduje očesni živec. S časom obolelo oko lahko oslepi, še posebno v primeru če se tega obolenja ne zdravi. Poškodba se kaže v prizadetem – zmanjšanem vidnem polju, ki vodi do tunelskega vida in slepote. Ko so vlakna očesnega živca enkrat poškodovana jih ne moremo več pozdraviti ali vrniti v prvotno stanje.Potek zdravljenja in diagnozo postavi okulist.

Pojav bleska in mavrice v vidnem polju zaradi povišanega pritiska

Shematski prikaz nastanka glavkoma 

 

Degeneracija rumene pege – ARMD je starostna degeneracija rumene pege ali makule pri starejših ljudeh (65let in več). Človek opazi počasno izgubo vida (zamegljena in popačena slika) v centralnem delu vidnega polja zaradi sprememb ki se dogodijo v rumeni pegi.

 

Zdravila za degeneracije rumene pege ni, pomagamo pa si z laserskimi posegi, določeno terapijo zdravljenja, ki upočasnjujejo nadaljnji razvoj obolenja rumene pege. Ljudje si pomagajo s korekcijskimi očali, povečevalnimi stekli in posebnimi terapevtskimi zaščitnimi očali ki imajo barvne filtre.

Sprememba vida zaradi prizadete rumene pege - makule

 

Starostne spremembe v rumeni pegi - makuli